Scroll to top

10 Exemple Extraordinare de Folosirea Sticlei in Arhitectura


Transparent Design - mai 25, 2016 - 0 comments

Folosirea sticlei in constructii are o multime de avantaje, dar pentru un architect creativ versatilitatea acestui material poate fi considerata a fi caracteristica cea mai importanta. Pentru a dovedi cat de importante sunt amenajarile din sticla in casele, birourile si viata noastra, am pus laolalta 10 capodopere de constructii din sticla, care atesta faptul ca acest material este intr-adevar cel mai potrivit pentru exprimarea creativitatii arhitectilor moderni.

 

1. Marele Teatru National

(Beijing, China)

Marele Teatru National din sticla si titan

Conceput de arhitectul Paul Andreau, imobilul in forma de ou are o suprafata de aproape 150.000 m2, a carei constructie a durat 5 ani. Cochilia de titan este impatita in doua printr-un invelis din sticla curbata, care are 100m la baza. In timpul zilei, lumina patrunde in cladire prin acoperisul din sticla laminata, iar seara, cei din exterior pot vedea ce se intampla inauntru. Cladirea este imprejmuita de un lac artificial, iar intrarea se face print-un tunel subacvatic construit de asemenea din sticla (tunelul principal pe partea Nordica are 80m).

2. Institutul Olandez Pentru Sunet si Imagine

(Hilversum, Olanda)

Institutul Olandez Pentru Sunet si Imagine cu fatada de sticla colorata

Cea mai mare parte a fatadei o reprezinta sticla colorata unica, care a fost conceputa in colaborare cu artistul Jaap Drupsteen, prin printarea pe sticla in relief a unor scene din istoria televiziunii olandeze. Crearea acestei fatade a durat 3 ani si a necesitat dezvoltarea unei noi tehnici de productie.

 

3. Piramida Luvru

(Paris, Franta)

Piramida din sticla de la Luvru

 Probabil cea mai cunoscuta constructie din sticla, piramida din sticla de la Luvru a fost conceputa de arhitectul I.M. Pei, care a fost angajat in 1984 de catre presedintele Frantei pentru a concepe si construi intrarea celebrului muzeu. Piramida din sticla are o inaltime de aproape 22m si continein total 673 panouri din sticla: 603 in forma de romb si 70 triunghiulare. Cand a fost dezvaluita pentru prima oara multi au criticat constructia ca fiind prea moderna in comparatie cu arhitectura muzeului Luvru care o inconjoara, insa din perspectiva noastra combinatia intre vechi si nou este motivul principal pentru care acest monument este atat de special.

 

4. Hotelul W

(Barcelona, Spania)

W Hotel Barcelona structura din sticla care reflecta cerul si marea

Barcelona este o destinatie turistica renumita pentru constructiile medievale, insa aici veti gasi si un exemplu magnific  al arhitecturii moderne: hotelul din sticla de 5 stele. Cladirea conceputa de Ricardo Bofill este numita si Hotelul Vela, datorita formei pe care aceasta o are. Fatada din sticla argintie reflecta pe de o parte culoarea cerului si sclipirea marii iar pe de alta parte energia orasului care o inconjoara.

 

5. Cladirea 30 St Mary Axe

(Londra, Marea Britanie)

Cladirea din sticla 30 St Mary Axe

Cladirea nu numai ca ofera o priveliste minunata asupra orasului din jur, ci in perioada in care a fost construita a fost considerata a fi una dintre cele mai progresive exemple de cladiri de birouri, oferind un mediu de lucru extraordinar datorita faptului ca a profitat pe deplin de avantajele amenajarilor din sticla in cazul spatiilor comerciale. Exteriorul cladirii este pe deplin invelit cu 24.000 m de sticla, cu ajutorul nenumaratelor panouri din sticla dubla in forma de diamant. In ciuda formei curbate, cladirea a fost construita cu o singura bucata de sticla curbata, care intra in compozitia varfului in forma de lentila. Un alt aspect interesant este ca fatada din sticla este racita cu aerul extras din birouri, rezultand reducerea energiei necesare pentru a mentine temperatura la acelasi nivel.

 

6. Sediul Departamentului de Sanatate Basc

(Bilbao, Spania)

Sediul Departamentului de Sanatate Basc

Cladirea a fost proiectata ca raspuns la regulamentul de constructii restrictiv al orasului, rezultatul fiind o cladire care nu numai ca iese in evidenta, ci este si eficienta si din punct de vedere energetic. Fatada de tip „origami” este compusa din doua straturi: stratul exterior compus din sticla dubla si stratul interior care reprezinta de fapt ferestrele spatiului de birouri. Aceasta structura in doua straturi are doua beneficii majore, si anume: reducerea zgomotului care vine dinspre bulevardele aglomerate si reducerea caldurii solare prin micsorarea radiatiei.

 

7. Cladirea din sticla a Institutului de Tehnologie Kanagawa

(Tokyo, Japonia)

Institutul de Tehnologie Kanagawa

Cladirea a fost gandita ca un workshop/studio, unde studentii Institutului de Tehnologie Kanagawa isi pot petrece timpul proiectand.  Peretii din sticla transforma cladirea intr-un spatiu transparent si elegant, iar cele 305 coloane albe ofera structura incaperii. In timp ce aceasta constructie nu este neaparat practica in ceea ce priveste factura de caldura de exemplu, aceasta ramane totusi un exemplu de arhitectura impresionanta si un loc senzational sa iti petreci ziua.

 

8. Casa din sticla creata de Santambrogiomilao

(Milano, Italia)

Casa din Sticla creata de Santambrogiomilao

Dintre casele din sticla proiectate de catre Santambrogiomilao (si nu numai), casa din Milano este cea mai impresionanta, distingandu-se prin faptul ca pe langa peretii din sticla, toate amenajarile sunt facute din sticla: de la mobila si usi pana la scari si pardoseala; chiar si patul este din sticla (salteaua insa este una traditionala)

 

9. Casa care danseaza

(Praga, Cehia)

Casa care danseaza

Desi nu intreaga structura este din sticla, “casa care danseaza” se distinge prin turnul din sticla construit in stilul architectural denumit deconstructivism. Avand un design netraditional, cladirea a fost centrul controverselor datorita faptului ca iese in evidenta printre cladirile in stil baroc, gotic si art nouveau tipice pentru Praga.

 

10. Muzeul Guggenheim

(Bilbao, Spania)

Muzeul Guggenheim

Desi pare o cladire aleatoriu proiectata, arhitectul muzeului, Frank Gehry, a gandit structura cladirii in asa fel incat sa fie iluminata natural pe cat de mult posibil. Pe langa sticla, structura este invelita in titaniu si marmura.

Voua care cladire din sticla va place cel mai mult?

 

Şoseaua Olteniţei 208
Popești-Leordeni 077160
L - V: 8.00 – 17.00
S - D: Inchis