In articolele anterioare v-am prezentat diverse idei, ponturi pentru amenajarea sau remanejarea locuintelor, spatiilor comerciale, site-uri si blog-uri de unde sa va inspirati. De data aceasta va prezentam cateva principii de baza de la care pleaca orice amenajare, astfel ca veti fi siguri ca faceti alegerile potrivite.
Avand in vedere varietatile existente pe piata, este foarte usor sa faci greseli ce tin de culori, texturi, stil si foarte usor poti ajunge in cealalta extrema in care casa ajunge sa arate ca o cosignatie cu lucruri de diverse stiluri adunate. Plecand de la aceste ponturi, iti va fi mult mai usor sa te orientezi:
1. Echilibru
Dupa ce ai masurat incaperea si te-ai hotarat asupra stilului, urmatorul pas consta in felul in care aranjezi mobila si decoratiunile astfel incat sa creezi in acea incapere echilibru. Acest lucru se poate realiza prin aranjament simetric, impartind camera in doua pe o axa centrala iar apoi obiectele sunt impartite in mod egal pe fiecare parte. Tot aici putem vrobi de proportii, un alt aspect esential pentru a ne asigura ca toate elementele de decor folosite se potrivesc intre ele (ca si dimensiuni, forme, textura). Un exemplu in acest sens: intr-o incapere a carei tavan este inalt se recomanda amenajarea cu mobilier mai inalt, si in niciun caz tabureti sau masute de cafea.
2. Ritm
Ritmul face referire la felul in care mobilierul si celelalte obiecte decorative sunt amplasate astfel incat sa existe intre toate o conexiune, sa para ca este o continuitate in toata amenjarea. Acest lucru se realizeaza prin aranjarea obiectelor fie in ordine crescatoare, fie descrescatoare sau in functie de culoare/ nuante.
(sursa: www.spatiulconstruit.ro)
3. Elementul-cheie
Elementul-cheie sau piesa statement este un obiect care iese in evidenta si este recomandat ca restul lucrurilor (mobila si piesele din incapere) sa se invarta in jurul acestui obiect.
4. Contrast
Contrastul joaca un rol esential in design si implicit in amenajarea spatiilor, rolul acestuia fiind de a crea diversitate vizuala fara de care spatiul ar fi monoton. Contrastul poate fi aplicat in urmataorele drectii: culori, texturi si forme.
(sursa: ioooi.ro)
5. Atentie la detalii
Ca in orice lucru intreprins, atentia la detalii este esentiala. Detaliile sunt cele care fac diferenta (fie ca vorbim despre o perna decorativa, manerele mobilei sau orice alt mic detaliu), asadar mare atentie de la inceput pana la sfarsit.
Amenjarile din sticla isi pot gasi cu usurinta loc intr-o amenajare, respectand totodata regulile de baza ale amenajarilor.
Va dorim spor in toate proiectele pe care le intreprindeti, iar pentru intrebari si idei legate de sticla suntem aici.