
Sticla laminata, numita si sticla stratificata, este un tip de sticla folosita des atat in amenajarile interioare, cat si in amenajarile exterioare. Acest tip de sticla raspunde cu succes cerintelor actuale arhitecturale, dar si de design. Deoarece probabil ai auzit des de sticla laminata, in randurile urmatoare iti vom prezenta metoda de obtinere, moduri de intrebuinare, precum si informatii despre utilajele folosite in procesarea acesteia.
Ce inseamna sticla laminata
Sticla laminata face parte din categoria materialelor cu proprietati sporite de siguranta si se obtine prin unificarea la cald, la o temperatura speciala, a doua sau mai multe foi de geam, introducand-se intre ele o folie elastica sintetica, de tip EVA. Aceasta folie poate sa fie atat transparenta, cat si mata sau chiar colorata. Astfel, in cazul unei eventuale spargeri, fragmentele de sticla vor ramane atasate de folia de plastic, evitandu-se astfel posibilele accidentari.
Cand a aparut sticla laminata
Sticla laminata a fost descoperita in anul 1903 de catre chimistul francez, Edouard Benedictus, dintr-un pur accident. In timp ce urca o scara, a doborat accidental un recipient din sticla. Auzind momentul in care sticla s-a spart, Benedictus a fost surprins cand a descoperit ca recipientul si-a pastrat forma initiala, cioburile de sticla tinandu-se laolalta. Benedictus a aflat ca in interiorul recipientului a fost ulterior o solutie de nitrat de celuloza care s-a depus intr-un subtire de plastic in interiorul recipientului. In acel moment, lui Benedictus i-a venit ideea de a fabrica un compozit de sticla si plastic, capabil sa reduca pericolele in caz de accident. Aceasta inventie nu a fost imediat adoptata, fiind folosita abia in timpul Primului Razboi Mondial, in componenta vizierelor mastilor de gaz.
Avantajele sticlei laminate
Printre principalele avantaje ale sticlei laminate se numara:
- siguranta sporita
- claritatea produsului finit
- gradul ridicat de durabilitate in timp
- posibilitatea de personalizare.
Ce utilaj se foloseste pentru sticla laminata
Datorita capacitatii noastre de productie, putem executa circa 200 mp /zi, folosind un cuptor performant de laminare PUJOL pentru sticla cu dimensiuni maxime de 6000×3200 mm.
Ce intrebuintari are sticla laminata
Datorita proprietatilor sale sporite de siguranta, concomitent cu capacitatea de a raspunde cerintelor arhitecturale actuale, sticla laminata are intrebuintari diverse. Sticla laminata se foloseste la executarea:
In plus, sticla laminata se utilizeaza pentru executia geamului antiglont sau a geamului rezistent in caz de explozii. Sticla laminata este folosita de asemenea pentru protectia impotriva vandalismului si a efractiei in spatiile publice si rezidentiale.
In ultimul timp, sticla laminata a devenit un material preferat in proiectele de design, interioare si exterioare. Fotografia si imaginile digitale au devenit alegeri comune pentru incorporarea elementelor de design in sticla arhitecturala, iar sticla laminata este cel mai bun tip de sticla pentru a incorpora astfel de elemente creative.
. Astfel, sticla laminata continua sa fie utilizata de branduri care doresc sa impresioneze.
Structura sticlei laminate
In functie de intrebuintare si gradul de siguranta dorit sunt stabilite grosimea sticlei, numarul de foi de sticla, dar si numarul de folii EVA, deoarece gradul de siguranta creste proportional cu numarul de folii utilizate. In plus, pentru a creste gradul de rezistenta in timp, foile de sticla pot fi securizate inainte de procesul de laminare, devenind de pana la 5 ori mai rezistente decat o foaie normala.
Sticla laminata este considerata deosebit de rezistenta, deoarece poate suporta forta unei pietre sau a unui glont fara a se sparge si a cadea de pe cadrul sau.
Personalizarea sticle laminate
Sticla laminata poate fi personalizata, aceasta putand avea forme si grosimi diferite. Se poate opta chiar si pentru introducerea intre foile de sticla a diverse tesaturi, folii colorate/ mate sau chiar leduri. In plus, cele doua foi de sticla folosite pot fi colorate (emailate in orice culoare RAL, cu vopseaua la interior) pentru a avea culoare si opacitate pe ambele parti, pastrandu-se in acelasi timp stralucirea sticlei la exterior. De asemenea, sticla poate fi printata (print cermic digital) obtinandu-se astfel elemente grafice aproape nelimitate.
Alegerea tipului de sticla potrivit poate fi o adevarata provocare. La Fabrica de sticla Transparent Design, specialistii nostri iti ofera tot suportul necesar pentru a face cea mai buna alegere. Contacteaza-ne pentru mai mult detalii!