Scroll to top

Ce Trebuie sa Stim Despre Balustradele din Sticla?


Transparent Design - februarie 10, 2016 - 0 comments

 

In ziua de azi, balustradele din sticla pot fi gasite pretutindeni, indiferent daca vorbim de spatii rezidentiale sau comerciale. Inovatiile in arhitectura si tehnologie au facut posibila utilizarea sticlei in crearea unor balustrade practice si estetice, ideale pentru folosirea atat in spatii rezidentiale cat si comerciale. De la balustrade de scari, pana la balustrade din jurul piscinii, balustradele din sticla sunt optiunea ideala in cazurile in care este necesara o bariera eficace, dar discreta.

 

Beneficiile balustradelor din sticla

Balustrada din sticla pe terasa, cu priveliste spre piscinaBalustradele din sticla sunt o buna optiune din mai multe motive. Motivul principal pentru care sunt asa de populare este transparenta acestora. Iar cum noua, oamenilor ne place sa putem observa mediul nostru inconjurator, indiferent daca este vorba despre gradina, piscina, plaja, padure sau munti, faptul ca balustradele din sticla nu iti restrictioneaza aproape deloc privelistea este un avantaj enorm.

In timp ce pentru utilizatorii finali punctul forte este transparenta, din punctul de vedere al arhitectilor,balustradele din sticla au inca un mare avantaj: versatilitatea, fiind disponibile in nenumarate optiuni. Balustradele pot fi create cu foi de sticla pozitionate pe vertical sau orizontal, iar tu poti alege ca aceasta sa fie cu rama, partial cu rama sau fara rama. Aditional, in functie de tipul de prindere, sunt folosite diferite tipuri de sticla, iar in functie de preferinte, din punct de vedere culoristica si structura sticlei,optiunile sunt nelimitate: sticla colorata, sticla sablata, sticla printata etc. Desigur, in cazul comerciantilor numele brandului se poate grava in sticla balustradei, cu scopul de a impresiona chiar si pe cei mai pretentios client.

Pe langa aceste aspecte, desi sticla pare un material casant si delicat, de fapt balustradele din sticla sunt foarte sigure, indiferent daca sunt fabricate cu sticla laminata sau sticla float securizata. De exemplu in cazul balustradelor din sticla laminata in eventualitatea in care sticla s-ar sparge, bucatile sparte din foaia de sticla sunt tinute impreuna de folia laminata. Pe de alta parte, balustradele din sticla securizata pe langa faptul ca sunt mai greu de spart (datorita duritatii sticlei dubandite in urma procesului de securizare), in eventualitatea spargerii sticla se sparge in bucati mici, comparativ cu bucati mari si ascutite (mai multe despre cele doua tipuri principale de sticla folosita in fabricarea balustradelor citeste in articolul nostru: Sticla Securizata sau Sticla Laminata?). Siguranta si durabilitatea pe care o ofera, le face potrivite si pentru zone in care sunt si copii, facand fata aproape oricarei situatii.

balustrada sticla mataBalustradele din sticla sunt si usor de intretinut; ramele balustradelor pot fi curatate cu un detergent bland, in timp ce sticla propriu-zisa se curata usor cu produse de curatenie destinate sticlei/geamurilor.

In cazul in care balustrada din sticla trebuie sa ofere si o oarecare confidentialitate, exista optiunea de a folosi sticla sablata (in cazul unei firme se poate include logo-ul ori adresa pe sticla sablata).

Balustradele din sticla sunt potrivite pentru:

– Scari (atat interioare cat si exterioare) – oferindu-le senzatia ca acestea plutesc in incapere, pe langa faptul ca apartamentele/casele mai mici in care este folosita o balustrada de sticla (in comparatie cu una traditionala), vor parea intotdeauna mai spatioase.

– Balcoane si terase – indiferent de dimensiunea balconului sau a terasei, o balustrada din sticla va oferi o priveliste neintrerupta, dand si impresia unui balcon/unei terase mai mari.

– Piscina – balustradele din sticla sunt ideale pentru a limita accesul copiilor mici la piscina, dar in acelasi timp iti permite si sa admiri apa sclipitoare cand esti in zona piscinii si sa monitorizezi activitatea din piscina.

Balustradele din sticla ofera un plus de eleganta spatiului amenajat, sticla fiind un material care nu se demodeaza in timp. Primul pas in alegerea unei balustrade din sticla este stabilirea metodei de prindere, in functie de care se stabileste si tipul, respectiv grosimea sticlei.

 

Sisteme de prindere pentru balustrade din sticlaBalustrada sticla la piscina

Pentru scari interioare, cu tronsoane in urcare, solutia uzuala o reprezinta balustrada cu prindere in puncte. Sticla fiind prinsa pe lateralul vangului nu ingusteaza zona de trecere. Totodata este o balustrada eleganta,
datorita sistemului sau minimalist de prindere, si poate sustine mana curenta direct pe sticla.

Pentru exterior, recomandam balustrada din sticla cu profile din aluminiu tip menghina in partea inferioara. Sistemele pe care le folosim sunt agrementate si contin elemente speciale de fixare a sticlei care permit totodata inlocuirea unui panou in caz de spargere. De asemenea, aluminiul isi pastreaza finisajul in timp, fara sa rugineasca.

De asemenea, exista diverse sisteme de balustrada cu montanti din inox /aluminiu, care pot fi utilizate atat la exterior, cat si la interior. Desi mai putin elegante, sunt adesea mai putin costisitoare.

 

Tipuri de sticla

1. Sticla laminata                     

Sticla (multistrat) laminata este, in opinia noastra, singura optiune in cazul balustradelor din sticla datorita proprietatilor sale de siguranta. Acesta sticla este formata, de regula, din doua foi de sticla ce sunt unificate in cuptorul de laminare cu ajutorul uneia sau mai multe folii eva. DACA STICLA DVS. LAMINATA SE SPARGE ACESTA VA RAMANE PE POZITIE!

In functie de sistemul de prindere, sticla poate fi si securizata inainte de laminare. Se recomanda securizarea in cazul in care se folosesc sisteme de prindere mecanice (prinderi punctuale) sau sistemele cu profil in partea inferioara, mai ales daca sticla nu se rigidizeaza cu mana curenta.

Sticla duplex este o sticla laminata direct de producatorii de sticla, care poate fi debitata la cotele dorite si prelucrata, insa nu si securizata. De regula, se foloseste la balustrade cu sisteme de prindere cu montanti sau rame (inox/aluminiu) ce necesita sticla mai subtire 6-10 mm (33.1, 44.1, 55.1 mm).

Sticla laminata se poate folosi in orice proiect, fiind obligatorie in cazul proiectelor rezidentiale pentru balustradele exterioare ale blocurilor, dar si la interior in spatii publice , comerciale cu trafic intens.

 

2. Sticla float

balustrada interioara sticla
Sticla float poate fi utilizata la balustrade doar in cazul in care este securizata. Sticla securizata este de cinci ori mai rezistenta deca sticla normala si se va sparge doar daca este atinsa in cant. De asemenea, este important unde se va folosi si daca exista pericol ranire.

STICLA SECURIZATA SE VA SPARGE IN FRAGMENTE MICI SI NU SE VA RUPE IN BUCATI MARI CE PUN IN PERICOL VIATA!

Daca bugetul nu va permite sa alegeti o sticla laminata, atunci aveti grija la grosimea de sticla folosita! Pentru balustradele interioare cu prindere in puncte grosimea minima recomandata pentru sticla securizata este 12 mm pentru a avea siguranta necesara!

Pentru balustrade cu montanti inox/aluminiu, se poate folosi sticla securizata mai subtire, respectiv 8-10 mm.

Sticla float securizata se poate folosi in proiecte mici, case individuale, zone fara trafic intens sau zone pietonale.

 

Astfel, cand alegem o balustrada trebuie sa punem in balanta elemente principale: estetica, siguranta, sistem de prindere versus buget pentru a alege varianta optima de sticla!

 

Transparent Design executa sticla securizata si laminata pentru orice tip de balustrada. De asemenea, va punem la dispozitie si experienta noastra de peste 15 ani in domeniul prelucrarii sticlei!

 

Şoseaua Olteniţei 208
Popești-Leordeni 077160
L - V: 8.00 – 17.00
S - D: Inchis