Sa facem un exercitiu de imaginatie: va puteti imagina viata moderna fara internet? Dar fara sticla? V-ati pus vreodata intrebarea cand si cum a aparut sticla?
In acest articol va vom relata cum a aparut sticla, istoria acesteia, sticla intre mit si legenda si cum am ajuns in epoca moderna la prelucrarea sticlei la un nivel atat de avansat astfel inca putem alege dintr-o varietate de tipuri de sticla precum: sticla securizata, sticla sablata, sticla colorata si multe alte tipuri ce pot fi folosite in numeroase feluri astfel incat sa ne ajute in decorarea si amenajarea spatiilor.
Scurt istoric
La baza sticlei stau urmatoarele elemente: nisipul si focul. Dat fiind ca aceste elemente se gaseau in multe locuri din lume, nu se stie cu exactitate unde anume s-a produs pentru prima data sticla. Cat despre arta de a confectiona sticla nu se cunoaste cu precizie perioada in care aceasta a inceput sa infloreasca, cert este ca s-a intamplat acum multi ani, inaintea erei noastre. Unele documente atesta faptul ca in Siria, au fost descoperite obiecte din sticla in morminte datate din 7000 i.e.n.
Mult mai incolo, circa dupa 1200 e.n., egiptenii au inceput sa foloseasca matrite cu ajutorul carora au inceput sa dea forme sticlei. Iar in Era Crestina, fenicienii sunt cei ce au inventat procedeul de suflare a sticlei. Tot in aceasta perioada, Romanii foloseau sticla pentru geamuri.
Insa, cea mai veche sticla este considerata a fi sticla vulcanica. Aceasta a rezultat prin racirea rapida a lavei. Din ea s-au confectionat obiecte precum: varfuri de sulite, topoare, oglinzi. Acestea din urma sunt dovezi clare ce sunt pastrate in diferite muzee.
Sticla vulcanica
Mit si Legenda
Exista povestiri ce sustin ca sticla ar fi fost inventata de catre fenicieni. Mai exact, de catre un echipaj ce a acostat la mal si dorea sa gatesca. Negasind o piatra pentru a sustine oala, au folosit azotat de potasiu, un component al sodiului ce se afla la bordul navei. Temperatura inalta a focului a topit azotatul de potasiu iar acesta s-a amestecat cu nisipul de pe plaja, rezultand o substanta ce semana cu sticla lichida. Mit sau legenda nu se stie exact, insa ceea ce este cert este faptul ca in Siria au fost descoperite urme ale unor vechi ateliere de sticlarie.
Vas de Sticla Fenician
Conform altor manuscrise, se presupune ca sticla ar fi fost inventata mai intai in Orientul Mijlociu, si nu in Egipt. Povestea ce sta la baza acestei afirmatii este un clindru din sticla albastru-deschis, descoperit in apropierea Bagdadului, circa 2700 ani inaintea erei noastre. Cum acesta se prezenta intr-o stare foarte buna, calitatea sticlei dovedeste existenta indelungata a acesteia in zona.
Cele mai vechi obiecte din sticla propriu-zisa se considera a fi urmatoarele: o amuleta albastra ce a fost gasita in Egipt si este datata in anul 7000 i.e.n. si niste perle din sticla vechi de 5500-3400 ani descoperite in Egipt si Liban.
Se estimeaza ca producerea unor vase in intregime din sticla a inceput cu 700 de ani i.e.n. Modelul era confectionat din argila nisipoasa care era inmuiat in topitura de sticla. Sticla ce adera la model era incalzita in flacara pentru a se distribui uniform si a se netezi. Dupa racire, miezul era indepartat treptat.
Prelucrarea sticlei
Un moment ce este considerat crucial in prelucrarea sticlei face referire la un mester care a inventat o teava de fier, lunga si subtire ce avea la un capat cu o mica umflatura iar la cealalta extremitateo prelungire din lemn folosita pentru a sulfa aerul. De aici a rezultat asa numita metoda de suflare a sticlei.
Insula Murano din Venetia, renumita pentru sticla Murano, a reprezentat un centru strategic de fabricare si prelucrarea sticlei. Mesterii erau adusi pe insula si izolati pentru a nu divulga secretul fabricarii.
Prelucrarea Sticlei – Tehnica Venetiana
Tot in Europa, in Marea Britanie, s-a produs pentru prima data sticla float. Inventatorul acesteia este Sir Alastair Pilkington. Procedeul consta in topirea la aproximativ 1000° C a sticlei, care este apoi turnată continuu din cuptor pe o baie de mică adâncime de cositor topit. Aceasta pluteşte pe cositor, se împrăştie şi formează o suprafaţă de nivel. După recoacere (controlată de răcire) sticla are forma unui produs lustruit, cu suprafeţe practic paralele.
Sticla securizata si-a facut aparitia la mijlocul secolului XX din dorinta de a imbunatati calitatea si proprietatile fizice ale sticlei. Procedeul consta in încălzirea într-un cuptor de securizare la circa 700° C, urmată de o răcire bruscă. Mai multe informatii despre sticla securizata puteti gasi aici.
Prelucrarea sticlei poate fi considerata o arta, chiar daca vorbim de un geam, o vaza sau orice alt obiect. Acest proces este complex, in continua dezvoltare si vine la pachet cu noi provocari, iar fabrica noastra de sticla se mandreste ca parte din acest domeniu.
Daca ai in plan un nou proiect de amenajare sau reamenajare, suntem aici sa batem palma. Contacti-ne pentru oferta!