Scroll to top

Sticla Securizata sau Sticla Laminata?


Transparent Design - iunie 21, 2016 - 0 comments

Sticla este intr-o evolutie constanta, in special in ceea ce priveste folosirea acesteia in arhitectura. Iar din motive de siguranta, au fost inventate doua dintre cele mai folosite tipuri de sticla: sticla laminata si sticla securizata.

Desi ambele sunt folosite in arhitectura si constructii, compozitia si metoda de obtinere este foarte diferita pentru fiecare din cele doua tipuri, ducand la avantaje si utilizari diferite. Astfel, in functie de scopul produselor destinate amenajarilor din sticla, se va folosi ori una ori cealalta, ori o combinatie intre cele doua.

Sticla laminata

Sticla laminata este regasita incepand de la usi si ferestre, pana la pardoseli si balustrade din sticla, respectiv acvarii si vitrine. Rezistenta acestui tip de sticla se datoreaza foliei de laminare – in cazul in care panoul  se sparge tine bucatelele de sticla impreuna; astfel, sticla laminata scade riscul accidentarii. Acesta este principalul motiv pentru care este considerata a fi una sigura, al doilea fiind faptul ca spargerea unei locuinte „securizate” cu un astfel de tip de sticla arhitecturala, nu presupune numai un efort semnificativ ci si producerea de mult zgomot. Depinzand de numarul si calitatea foliei dintre cele doua foi de sticla, sticla laminata poate fi o optiune buna si in cazul zonelor zgomotoase, cu mult trafic, datorita proprietatilor de izolare fonica.

Sticla securizata

Sticla securizata este cu 5 pana la 10 ori mai dura decat varianta care nu a trecut prin procesul de securizare. Ca si in cazul sticlei laminate, una dintre calitatile principale a acesteia este comportamentul sticlei in momentul spargerii; in comparatie cu sticla normala, sticla securizata se sparge in bucatele mici si nu in bucati mari si ascutite. Aceasta este folosita atunci cand se doreste rezistenta la socuri mecanice, rezistenta termica si protectie impotriva riscului de spargere.

 

Diferente aditionale si utilizari

In  timp ce  sticla laminata – duplex (nesecurizata) poate fi prelucrata si finisata, sticla securizata nu  mai poate fi modificata dupa securizare, pentru ca sticla se va sparge. Pe de alte parte sticla laminata se sparge mai usor decat cea securizata.

Sticla securizata si laminata spartaIn timp ce in cazul produselor din sticla duplex se folosesc rame sau cleme pentru fixare pentru a se evita prinderile mecanice, sticla securizata poate fi gaurita si prinsa mecanic intr-o multitudine de sisteme. Din punctul de vedere al eroziunii in timp in mod normal sticla securizata este mai rezistenta decat cea laminata.

Costul difera intre cele doua metode de prelucrare a sticlei, de obicei sticla securizata presupune o investitie mai mica fata de sticla laminata, insa pretul sticlei laminate depinde foarte mult de numarul si grosimea foilor de sticla, precum si de calitatea foliei laminate.
Pentru a putea beneficia de avantajele ambelor tipuri de sticla,  proprietatile sticlei laminate si securizate pot fi combinate: astfel  putem executa panouri laminate care sa includa una sau mai multe foi din sticla securizata. In cazul in care ambele foi de sticla sunt securizate si ambele se sparg, are loc efectul de „patura umeda”: bucatelele micute de sticla sunt tinute impreuna de folia laminata.

Datorita proprietatilor sale, folosirea sticlei securizate si laminate este in special recomandata in cazul usilor si ferestrelor de la parter in cladirile publice si de birouri, deoarece astfel pot fi evitate talharii. Aditional, pardoselile si treptele, precum si anumite compartimentari din sticla sunt produse din sticla laminata. Sticla securizata se foloseste in special la placari cu sticla, usi si pereti, cabine de dus, blaturi si mobilier din sticla. In cazul copertinelor si balustradelor de sticla fara rama este recomandata folosirea sticlei securizate si laminate.

Pentru a intelege mai bine comportamentul celor doua tipuri de sticla arhitecturala in cazul lovirii, va invitam sa vizionati acest scurt video:

Pentru intrebari nu exitati sa ne contactati!

Şoseaua Olteniţei 208
Popești-Leordeni 077160
L - V: 8.00 – 17.00
S - D: Inchis