Scroll to top

Stil industrial sau rustic in amenjarile interioare?


Transparent Design - mai 31, 2021 - 0 comments

Tendintele in amenajarile interioare constau intr-o continua schimbare, existand o gama variata de stiluri pe care le poti incorpora in caminul tau. Insa, indiferent de tendinte, stilul ales trebuie sa tina cont in final de caracterul tau, orice idee trebuind sa fie adaptata, personalizata conform nevoilor tale, ceea ce te defineste. In articolul urmator vom prezenta doua stiluri complet diferite: stilul industrial si cel rustic: care sunt caracteristicile acestora si cum le poti integra in proiectul tau de amenajari interioare?

Care sunt caracteristicile stilului industrial?

Cunoscut cu siguranta din filmele si serialele americane, stilul industrial a devenit recent tot mai preferat in designul interior al caselor si al apartamentelor. Caracterizat, in special, de incaperi deschise, tavane si ferestre inalte, pereti din sticla, precum si structuri din metal, stilul industrial isi pastreaza farmecul pentru imperfect, brut, neterminat. Ambianta industriala este definita de materiale precum sticla, caramida, metalul si pielea. Peretii cu aspect netencuit, tevile expuse, zidaria vizibila, precum si pardoselile brute aduc farmec si functionalitate, cele mai importante calitati ale acestui stil de amenajari interioare.

Sursa: Unsplah

Creativ si practic

Stilul industrial se bazeaza cu precadere pe detalii, accesoriile si decorul completand aspectul industrial. In acest stil, decoratiunile trebuie sa fie creative, practice, minimaliste. Poti opta pentru oglinzi mari cu rame speciale, lampi industriale, vaze din cupru, obiecte din sticla transparenta, precum si picturi, fotografii vechi sau murale de tip graffiti. In plus, pentru a da un aer industrial, poti sa te folosesti de suruburi, roti zimtate, dar si de alte componente din masinarii vechi. In ceea ce priveste iluminatul, in stilul industrial se folosesc lustrele mari, din metal, pe cablu, becurile simple atarnate din tavan, precum si lampile cu structura metalica cu lumina calda.

Sursa: Unsplah

Expunere

In cadrul acestui stil, una dintre cele mai importante caracteristici este expunerea materialelor de constructie: pereti din caramida netencuiti, zone din beton nefinisate, instalatii, tevi si conducte plasate la vedere. O varianta simpla de integrare a stilului industrial in orice locuinta, poate fi tapetul care imita caramida, iar in ceea ce priveste pardoseala, poti opta pentru un parchet care imita lemnul sau chiar betonul. Optional, poti deasemenea opta pentru placarea cu sticla printata ceramic cu aspect de caramida.

Materiale

Metal

Unul dintre materialele predominante in stilul industrial este metalul. Acesta se poate folosi oriunde, exemple des intalnite ar fi: rame ferestre, usi si pereti, barne, stalpi, platforme, precum si mobilier, si decoratiuni.

Sursa: Unsplah

Lemn

Asemenea stilului rustic, si in stilul industrial se foloseste lemnul cu aspect vechi, nefinisat, atat pentru paroseli, tavan si pereti, dar si pentru mobilier.

Sursa: Unsplah

Sticla

Unul dintre materialele cel mai des folosite in amenajarile in stilul industrial este sticla. Aceasta poate fi folosita fie pentru usi din sticla, fie pentru pereti din sticla delimitatori cu structura metalica.

Sursa: Unsplah

Spatii deschise

Spatii mari, incaperi deschise fara pereti despartitori, sunt caracteristici importante ale stilului industrial. Pentru divizarea camerelor, se poate opta pentru compartimentarea cu sticla, acesta avand abilitatea de mari vizual spatiul si lasand lumina sa patrunda in fiecare incapere.

Sursa: Unsplah

Culori neutre

In ceea ce priveste paleta cromatica, designul industrial este bazat pe tonuri preponderent neutre: tonuri de gri, caramiziu, negru, dar si de nunante inspirate din spectrul de culori al naturii: verde, albastru, pamantiu si galben.

Sursa: Unsplah

Care sunt caracteristicle care pun in valoare stilul rustic?

In decursul anilor, stilul rustic s-a reinventat, acesta purtand in continuare amprenta timpului de odinioara, dar treptat trecand si la influente contemporane, adaptate nevoilor noastre de zi cu zi. Denumit si stil provincial sau country, stilul rustic este apreciat pentru sarmul sau deosebit, pentru legatura cu sa cu natura sau a vremurilor nostalgice petrecute alaturi de bunici. Principalele caracteristici ale stilului rustic tin de prezenta unor elemente precum: lemnul, piatra, motivele folclorice, decoratiunile traditionale, mobila cu aspect invechit. Stilul rustic te duce imediat cu gandul la caminul ideal, cel in care atmosfera este una calda, primitoare, cel in care stai iarna pe un covor moale in fata semineului.

Sursa: Pexels

O locuinta amenajata intr-un stil rustic, nu inseamna doar conservarea traditionalului, a folclourului, a aspectului imbatranit, deoarece acesta poate fi in egala masura modern si sofisticat. Daca iti doresti sa dai si un aer contemporan locuintei, dar in acelasi timp iti doresti si un stil traditional, le poti imbina si vei obtine un stil rustic-modern, un stil prezent tot mai des intalnit in amenajarile interioare.

Sursa: Pexels

Mobilierul

Unul dintre ponturile designerilor de interior in ceea ce priveste mobila folosita in stilul rustic, este mobila in nuante deschise: alb sau crem. Avantajul mobilei deschise la culoare este ca va lumina spatiul si il va mari, iar in plus, aceasta va fi usor de asortat cu celelalte obiecte si decoratiuni. De exemplu, poti amplasa pe perete rafturi decorative alb-crem, pe care sa amplasezi unelte vechi taranesti, sau chiar obiecte decorative din lemn sau ceramica. In stilul rustic nu pot sa lipseasca dulapurile din lemn suspendate – “blindare”, pe care poti aseza la vedere borcane cu condimente, farfurii din ceramica pictate manual, precum si vaze din sticla transparenta.

Sursa: Pexels

Decoraţiunile

Pentru a aduce un aer rustic in locuinta ta, opteaza in special pentru obiecte artizanale, traditionale din lemn, sticla, fier sau piatra naturala. Te poti folosi de decoratiuni precum ghirlande de crengi, coronite din flori uscate, conuri de brad, rame foto din lemn, un candelabru din paie, stergare tesute cu motive traditionale, obiecte din ceramica sau cosuri din rachita. In ceea ce priveste textilele, poti alege un covor taranesc, tesut la razboi sau chiar un covor din blana de urs sau oaie.

Sursa: Pexels

Nuante naturale

Paleta cromatica in cazul stilului rustic este bazata pe nuante sustrase din natura, in special cele pamantii, cele inspirate de scoarta de copac sau piatra: maro, caramiziu, salvie, unt, nisipiu sau chiar alb-crem. Pentru a scoate in evidenta aceste nuante, poti de asemenea sa utilizezi tonuri precum: bleu, galben, verde crud, sau albastru prafuit.

Sursa: Pexels

Lemn, lemn, lemn

In ceea ce priveste peretii, tavanul si pardoseala, un element important in stilul industrial este lemnul. Punctul de interes in stilul rustic este intotdeauna tavanul. Pentru a oferi aspectul dorit, acesta poate fi decorat cu barne din lemn. Barnele sunt utilizate in general cu scop pur decorativ, acestea putand fi aplicate chiar si in apartamente. In ceea ce priveste cheresteaua folosita, recomandarile designerilor de interior sunt: brad, cires, artar, alun, pin sau stejar.

Daca locuinta ta nu este suficient de spatioasa, fie daca multe camere sunt mai intunecate, poti opta pentru delimitarea incaperilor prin pereti din sticla cu structura din lemn.

Sursa: Pexels

Tu cum te-ai gandit sa iti renovezi sau reamenajezi locuinta? Indiferent de stilul ales, consultantii Transparent Design va stau la dispozitie, cu idei inovative si practice pentru amenajari interioare sau chiar exterioare cu sticla.

Şoseaua Olteniţei 208
Popești-Leordeni 077160
L - V: 8.00 – 17.00
S - D: Inchis