Scroll to top

Trendul Amenajarilor din Sticla in Constructii


Transparent Design - martie 2, 2016 - 0 comments

In trecut, sticla era considerata a fi fragila, iar folosirea sticlei in constructii era limitata. Insa in secolul al XXI-lea,arhitectura moderna foloseste sticla atat in amenajari interioare cat si exterioare. Ceea ce in trecut a fost folosita doar intr-o mica masura in ferestre, acum este utilizata ca si material de constructii: pereti, partitii, usi si chiar si fatade placate cu sticla colorata.

Avantajele si dezavantajele sticlei in constructie

Initial sticla a fost folosita pentru a permite patrunderea luminii naturale in casa chiar si atunci cand fereastra este inchisa. Aceasta proprietate este motivul principal pentru care a aparut dorinta de a utiliza pereti din sticla in arhitectura (atat pereti interiori cat si exteriori), in special in cazul constructiilor de spatii comerciale. La transparenta sticlei, se mai adauga durabilitatea, rezistenta in exploatare , ceea cein arhitectura si amenajari interioare reprezinta un avantaj clar.

perete mobil sticla dorma moveoIn plus, eleganta structurilor din sticla (fata de materialele traditionale) este demna de luat in considerare; o balustrada sau partitiile de sticladelimiteaza spatiile , creand in acelasi timp iluzia unui spatiu mai incapator si grandios. Nu in ultimul rand, sticla ofera si o anumita versatilitate, putand fi folosita atat in modele diferite cat si culori diferite (conform palterarului RAL), astfel de finisaje fiind posibile cu ajutorul vopsirii si/sau sablarii sticlei. Toate aceste aspecte au transformat sticla in materialul de baza folosit de arhitecti cand este vorba de transpunerea in practica a creativitatii si a simtului estetic in constructii.

In caz ca aceste argumente nu te conving, trebuie notat si faptul ca structurile dinsticla (aici ne referim in special la peretii din sticla) sunt si un bun izolator termic. Aditional, tehnologia de sticla dubla ajuta la izolarea termica a spatiului datorita vidului dintre foile de sticla, vidul avand proprietatea de a nu transfera caldura. In plus, acest vid contribuie si la izolarea acustica a incaperilor.

Desigur, degeaba ar fi existat dorinta de a folosi sticla in constructii daca nu s-ar fi inventat sticla securizata si cea laminata, inovatie ce a permis folosirea sticlei in conditii de siguranta pentru o gama din ce in ce mai diversificata de produse (balustrade, scari, fatade exterioare, etc.). De asemenea, in cazul cabinelor de dus se foloseste sticla TIMELESS cu depunere anticalcar garantata de producator 10 ani de zile, iar petru pardoseli si trepte s-a inventat sticla antiderapanta.

Bineinteles, la lista lunga de avantaje, se adauga si cateva dezavantaje, legate in principal de costurile de constructie si costurile de intretinere, insa toate aspectele trebuie puse in balanta, depinzand de scopul constructiei si de aspectele estetice.

Tipurile de amenajari din sticla

Desi usile din sticla sunt cele mai des folosite in amenajarile interioare (neluand in considerare ferestrele care sunt elemente de baza in cosntructii), sticla poate fi folosita in mult mai multe cazuri, si anume:

– Pereti si compartimentari din sticla – in cadrul acestora peretii din sticla mobili si folosirea peretilor de sticla in cazul toaletelor/vestiarelor reprezinta o noutate mai putin cunoscuta.

– Placari sticla (colorata, printata etc.) – desi de obicei se placheaza peretii din interior, de o asemenea tehnologie pot beneficia si peretii exteriori, in special in cazul spatiilor comerciale care trebuie sa fie vizual atragatoare si din exterior.

Trepte si pardoseala din sticla– Balustrade sticla – avand in vedere faptul ca balustradele din sticla pot deservii spatii interioare sau exterioare, exista mai multe tipuri de prindere a acestora, ceea ce influenteaza si grosimea sticlei folosite.

– Copertine sticla – acestea pot adauga unplus de eleganta oricarui spatiu, arhitectii putand sa aleaga din mai multe feluri de prindere a copertinei.

– Trepte din sticla – este un produs care ofera o nota de modernism si unicitate oricarei scari.

– Pardoseli sticla – reprezinta o inovatie in domeniul amenajarilor interioare; ofera aceeasi rezistenta ca si pardoselile din lemn sau ciment,  insa din punct de vedere estetic este pe departe superioara.

– Blat de sticla – este un produs care impreuna cu placarea peretilor cu sticla, transforma ideea de bucatarie moderna, atat in cazul locuintelor rezidentiale, cat si in cazul bucatariilor profesionale.

 

Cu siguranta vor exista progrese aditionale in domeniul prelucrarii sticlei, si suntem increzatori ca acest material va fi folosit in moduri care inca ni se par inimaginabile. Voi ce noutate/inovatie ati dori sa vedeti in aria amenajarilor din sticla?

Şoseaua Olteniţei 208
Popești-Leordeni 077160
L - V: 8.00 – 17.00
S - D: Inchis