Domeniul constructiilor de proprietati rezidentiale a fost intotdeauna sensibil la schimbarile tehnologice, aspect care este din ce in ce mai vizibil in trendurile arhitecturale pentru proiectele de case. Pentru ca am inceput sa petrecem din ce in ce mai mult timp acasa in ultima perioada, multe persoane au inceput sa se orienteze catre un spatiu de locuit in care sa fie inconjurati de natura sau natura sa le fie usor accesibila. Specialistii in sanatate incurajeaza apropierea de natura si cat mai multa lumina naturala, ca parti importante ale unei sanatati si stari de spirit mai bune.
Tendintele in constructii s-au pliat si ele pe noile nevoi ale fiintei umane, si pe noua realitate, dand nastere unor proiecte interesante, in care relatia cu “acasa” devine, din nou, primordiala.

Apropierea de Natura
Petrecerea unui timp indelungat intre patru pereti, pastrand distantarea sociala, poate avea, pe termen lung rezultate cel putin ingrijoratoare asupra starii noastre fizice si mentale. De aceea, in ultimul an am inceput sa ne apropiem mai mult de locurile naturale, indiferent cum sunt acestea integrate in spatiul nostrui de locuit. De la pereti “verzi”, vegetali, folositi atat in interior cat si pe fatade, la materiale naturale, reciclate, folosite atat in amenjarile interioare, cat si in constructii, la reamenajarea baclnului sau a gradinii, natura a redevenit tema principala de discutie.

Exista variante diverse de a-ti construi o casa verde, iar perioada este mai mult decat oportuna, nestiind pe termen lung cum ne va fi in continuare afectata viata de pandemie. In aceste proiecte, sticla este un material folosit din plin, atat pentru priveliste, cat si pentru iluminarea naturala, versatilitatea si designul original.
Eco-friendly si Eficienta Energetica
Folosirea surselor alternative de energie si a materialelor prietenoase cu natura sunt aduse din ce in ce mai des in discutie, inca din faza de proiect. Este cea mai populara directie, mai ales in ceea ce priveste casele private si pe cele de vacanta.
Utilizarea energiei verzi la casele deja construite este putin mai dificil e pus in practica, insa pentru proiectele arhitecturale noi este un must-have.

Putem vorbi atat despre montarea panourilor solare, iar la nivel mai mic, putem vorbi despre termoizolare, care reduce consumul de energie, reducerea utilizarii materialelor care se degradeaza greu, cum ar fi plasticul, montarea unui recuperator de caldura care aduce aerul proaspat de afara, sau reciclarea selectiva a deseurilor atunci cand se construieste un nou spatiu.
Cateva din cele mai importante trenduri arhitecturale in acest sens sunt:
- Utilizarea pe scara mare a geamurilor de sticla
- Utilizarea de materiale speciale in constructie si design interior care reduc transferul de caldura; astfel de materiale furnizeaza caldura interna in sezonul rece, iar vara, impiedica supraincalzirea spatiului interior, element care reduce costurile.
- Utilizarea de surse alternative de energie care pot oferi autonomie totala fata de furnizorii externi de electricitate si caldura (off-the-grid houses)

Caracteristici ale Designului Modern – Tehnologia
Procesul de creare a proiectelor rezidentiale, cabanelor si caselor de vacanta prin intermediul metodelor clasice este un trend ce apartine trecutului. Designerii si arhitectii folosesc metode noi de randare si desenare a noilor proiecte. Acest lucru permite viitorilor propietari sa transforme in realitate dorintele si visurile lor, sa aplice noi directii in designul cladirilor, in designul de interior, dar si de peisaj.
Maximalismul
Stilul maximalist este o reactie impotriva minimalismului, este o estetică a excesului, un stil care poate fi rezumat sub sintagma „mai mult este mai mult”, contrastand cu deviza minimalista „mai putin este mai mult”. (less is more). Maximalismul nu cuprinde tehnic un singur stil sau elemente apartinand unei epoci anume, ci inglobează mai multe stiluri din perioade diferite, iar originile efective ale stilului maximalist in design se regasesc in artele vizuale, literatura si muzica.
Maximalismul reinterpretat, din ziua de azi, are mai degrabă o abordare eclectica, mixand adesea culori puternice cu un decor cu personalitate si tapete cu modele cu influenta boho, o reinventare a stilului traditional european, care combină corpuri de iluminat ostentative cu mobilier elegant, lucrari de arta luminoase si covoare din materiale naturale.

Desi excesul pare a fi prezent, maximalismul nu promovează un design dezordonat sau prea plin, ci utilizarea spațiului in cel mai indraznet mod posibil. O modalitate originala de a integra acest stil in casa ta este prin intermediul peretilor de sticla printati ceramic, dar si cu ajutorul placarilor cu sticla colorata.
Case High-Tech
O directie nu foarte popluara in constructiile rezidentiale, aproape inexistenta la noi in tara, insa pe care se pune din ce in ce mai mult accent in afara, este caracterizata de curaj, forme futuriste, combinatii de materiale neobisnuite si tehnologie din plin. Folosirea unor cantitati impresionante de metal si sticla duce la nevoia de protectie a cladirii in fata capriciilor vremii. Astfel de cladiri sunt prezente cu precadere in suburbii si in resorturile din zonele sudice.

Terase si Verande, Mini-Sere si Gradini Decorative
Acoperirea cu geamuri fara rame a spatiilor semi-exterioare a revenit in atentie de cativa ani. Absenta ramelor ofera o vedere panoramica si intareste ideea combinarii spatiului exterior si cel interior al casei. Aceste terase combina zone de relaxare, spatii de luat masa, zone de spa sau piscina.

Mini-serele si gradinile de legume sau gradinile interioare cu pereti din sticla sunt integrate si ele in peisajul proprietatii, majoritatea tot cu ajutorul sistemelor de geamuri de sticla glisanta.
Casa de tip A-Frame
Foarte populare in anii ‘60 si ‘70, casele de tip A-Frame au revenit in atentie. Structura simpla le permite arhitectilor si designerilor de interior sa imagineze functionalitati creative. Procesul de constructie/amplasare a devenit si mai simplu, multe din proiecte pentru case in forma de A putand fi montate in cateva ore, existand si posibilitatea de a le muta pe alt teren, intr-un mod destul des simplu.
Un perete-fereastra sau geamurile panoramice sunt de obicei, preferate de viitori propietari pentru multiplele avantaje ale materialului, atat din punct de vedere decorativ, cat si practic.
Utilizarea structurilor translucide este o caracteristica a caselor moderne, spatiul extinzand-se in mod vizual. Sticla utilizata pentru aceste proiecte poate fi cu profile din aluminiu, cu un cadru din metalplastic, cu geam fara cadru. Astfel, in faza de proiectare este importanta localizarea geamurilor in raport cu punctele cardinale, oferind atat o insolatie optima a spatiilor, cat si o temperatura confortabila. Tehnologiile moderne permit realizarea geamurilor care pastreaza caldura in camera. Pentru regiunile cu climat cald, se pot folosi compartimentarile cu geam dublu, cu o acoperire speciala care permite intrarea luminii naturale, fara o supraincalzire a spatiului.

Multifunctionalitate
Casa moderna se vrea a fi confortabila si multifunctionala. Partitiile glisante intre camere nu numai ca aduc lumina naturala, dar si spatierea zonelor casei. Sigur, scopul transformarii camerelor depinde in mare parte de stilul de viata al proprietarilor si de relatia acestora cu spatiul de locuit.

Sticla – mai multa lumina, mai mult spatiu, lumea inconjuratoare vine mai aproape
Astazi, casele sunt reconstruite cu ajutorul geamurilor de sticla de diverse dimensiuni, chiar si cat un perete intreg. Partitiile care tin zgomotele la distanta, la fel ca si gardurile masive sunt inlocuite din ce in ce mai des de catre structuri usoare construite din diverse tipuri de sticla.

Transparenta vine cu un plus de eleganta, cu contopirea spatiilor, iar materialul cel mai potrivit, durabil si accesibil este sticla, care datorita evolutiei tehnologice permite o multitudine de aplicatii. Diferitele tipuri de sticla fac posibil compromisul dintre aspectul original al peretilor din sticla, confortul termic, dar si nevoia de intimitate.
Casele in care este utilizata sticla din plin sunt stilate, cu linii geometrice clare, foarte luminoase, mult mai conectate cu natura. Impresia generala pe care sticla o imprima este aceea a unui spatiu sofisticat, ce imbie la relaxare si conexiuni sociale, lucruri de care avem nevoie din plin in aceasta perioada si probabil si in cea care urmeaza.Ia legatura cu consultantii Transaprent Design, pentru oricare dintre aceste proiecte sau, de ce nu, pentru proiectul tau personalizat!