Scroll to top

Utilaje folosite in prelucrarea sticlei


Transparent Design - ianuarie 29, 2021 - 0 comments

Sticla este un element prezent din ce in ce mai des, atat in amenajarile interioare, cat si cele exterioare. Aceasta reprezinta o solutie perfecta atat in amenajarea proiectelor rezidentiale, comerciale, dar si a spatiilor de lucru, birouri. Sticla ofera avantaje functionale si estetice, oferind posibilitatea de a da spatiului un aer elegant, modern sau poate chiar futuristic. Printre produsele destinate amenajarilor cu sticla se numara: placari cu sticla, usi din sticla, pereti din sticla, pardoseli sau chiar trepte din sticla si balustrade, acestea reprezentand doar o mica parte.

Te-ai intrebat vreodata cum se obtin toate aceste produse? Cum de la materia prima (sticla) se ajunge la o usa din sticla sau o balustrada din sticla? In acest articol iti vom prezenta utilajele si echipamentele pe care le folosim pentru prelucrarea sticlei la fabrica noastra, Transparent Design.

Utilaje folosite in prelucrarea sticlei

Despre fabrica Transparent Design

Pentru inceput iti vom prezenta scurta istorie a fabricii si evolutia acesteia in timp. Povestea Transparent Design a inceput in anul 2005, moment in care productia realizata era destinata in proportie de 90% proiectelor proprii de montaj. Pentru a putea evolua, a creste a fost necesara diversificarea produselor de sticla si imbunatatirea timpilor de lucru, insa, fara a face rabat de la calitate. Astfel, a fost necesara investia in echipamente si utilaje noi si moderne de la furnizori renumiti.

Utilaje folosite in prelucrarea sticlei

Pe langa investitia in echipamente si utilaje, pentru a mentine acelasi standard ridicat de calitate, la Transparent Design lucram doar cu materie prima (sticla) de cea mai buna calitate de la producatori precum SAINT GOBAIN, AGC, iar pentru a oferi diversitate si pentru a indeplini toate dorintele si nevoile clientilor nostri, avem intodeauna pe stoc sticle speciale: sticla ultraclara, sticla colorata in masa (bronz, gri, gri inchis) sau Matelux, sticla antireflex sau sticla rezistenta la foc.

Utilaje folosite in prelucrarea sticlei

In momentul de fata, fabrica noastra de sticla se intinde pe o suprafata de circa 4000 m2 si benefeciaza de personal calificat, cu o experienta demonstrata in prelucrarea sticlei plane.

In prezent, Transparent Design este leader in procesarea de sticla in Romania, putand executa o intreaga gama de prelucrari cu utilaje proprii, precum: taierea sticlei, prelucrarea sticlei CNC, emailarea sticlei, laminarea sticlei, precum si securizarea acesteia.

Utilajele si echipamentele de prelucrare folosite

In randurile urmatoare ti-am pregatit o scurta descriere a utilajelor si echipamentelor folosite in prelucrarea sticlei.

Taierea sticlei

Taierea sticlei reprezinta primul proces de prelucrare. Acest proces se realizeaza cu ajutorul:

  • 2 linii automate de taiat BOTTERO (2016, 2018), atat pentru sticla float cat si pentru cea duplex, dimensiune JUMBO 6000×3210 mm, inclusiv incarcare automata si slefuire integrate pentru sticla Low-E.
  • Utilajului TECNOCUT EASYLINE (2020) care se bazeaza pe tehnologia ‘water-jet’. Bazat pe un sistem inovator si complex de intensificare a presiunii, acest utilaj asigura o mai mare stabilitate si o presiune constanta a jetului de apa, garantand astfel o calitate superioara a procesului de taiere, dar si o productivitate sporita. Pe langa sticla, acest utilaj permite taierea mai multor tipuri de materiale, precum piatra si metal.
Utilaje folosite in prelucrarea sticlei

Taierea sticlei rezistente la foc

Incepand cu 2020, Transparent Design este singura companie care dispune de tehnologia necesara pentru taierea sticlei rezistente la foc, de dimensiuni mari. Pentru acest proces, folosim urmatorul utilaj:

  • Special pentru sticla rezistenta la foc, utilaj de taiere PUTSCH SVP1080-astfel putem onora termene foarte scurte pentru comenzile de Pyrobel cu dimensiuni conform proiect si o precizie foarte buna imagine utilaj taiere sticla RF.
taiere-sticla-rezistenta-la-foc

Finisare cant sticla

Pentru finisarea cantului folosim urmatoarele echipamente:

  • Linie automata BAVELLONI VE 500 – V10 (2019) permite realizarea cantului la unghi variabil 0-45 grade.
  • Linie BAVELLONI VE-350 (2017) de prelucrare cant cu bizot;
  • Linie automata de prelucrare cant bilaterala BAVELLONI HE500 (2019) prin care toate laturile panourilor de sticla se realizeaza printr-o singura trecere, reducand astfel semnificativ timpii de executie.
prelucrare-cant-sticla

Prelucrare sticla CNC

Pentru prelucrarea sticlei cnc, detinem 5 utilaje, dintre care unul orizontal marca BAVELLONI si 4 utilaje verticale de ultima generatie marca CMS. Astfel, putem elimina executia manuala a panourilor si a abaterilor de masurare:

  • Centru de prelucrare in coordonate :
    • 1 CNC BAVELLONI NRG420 Power Jet (2019)- destinat prelucrarii cu acuratete a panourilor de sticla cu forme si decupaje deosebite, dimensiune de 4500 x 2500 MM.
    • 1 CNC vertical CMS VERTEC MILL 3222 SX (2018) ce executa automat si rapid gauri si decupaje.
  • CNC vertical CMS Profile 5028 SX (2016).
  • CNC vertical CMS Profile 7032 SX (2019).
  • CNC vertical CMS Profile 7032 SX (2020).
  • CMS Brembana Easyline (2020) – CNC cu sistem modular de inalta performanta pentru prelucrare cu jet de apa in 5 axe destinat prelucrarii si decuparii sticlei dar si pentru alte materiale.
Pasarea-Maiastra-din-sticla-15mm-clear-vision-satinat-prelucrata-in-totalitate-pe-cnc

“Pasarea Maiastra” – realizata din sticla 15mm clear vision satinat, prelucrata in totalitate pe cnc

Emailarea sticlei

Emailarea sticlei consta in aplicarea uniforma a unei vopsele ceramice speciale, urmata imediat de procesul de securizare al sticlei. In acest fel, stratul de vopsea aplicat devine mult mai rezistent si are un aspect uniform. Pentru emailarea sticlei, la Transparent Design dispunem de urmatorul utilaj:

  • Linia profesionala completa – ROLLMAC MULTIGLASS 2600/3 (2016) alcatuita dintr-un ROLLER pentru aplicarea vopselei impreuna cu un cuptor de uscare ce contribuie la cresterea productivitatii, respectiv executia a circa 60 mp sticla colorata pe ora.
utilaj-emailare-sticla

Print ceramic pe sticla

Printul digital pe sticla, prin utilizarea unei vopsele ceramice speciala, este o metoda recenta de personalizare a sticlei. Pentru printarea ceramica pe sticla, Transparent Design utilizeaza urmatorul utilaj:

  • VITRO JET FS8 – TECGLASS SPANIA (2020). Acest utilaj poate printa pe sticla orice design grafic, modele sau fotografii cu cerneluri ceramice.
p6

Securizarea sticlei

Securizarea sticlei reprezinta procesul termic de incalzire a acesteia pana la 700-740 C˚ si de racire rapida pana la temperatura camerei, proces prin intermediul caruia materialul devine de 5 ori mai dur, insa fara a-si pierde elasticitatea. In plus, un alt avantaj al sticlei securizate este ca in cazul in care aceasta se sparge, se va transforma in cioburi mici (2-5 mm), evitand astfel posibilele accidentari.

Pentru a putea obtine produse sigure si de calitate, pentru securizarea sticlei, la fabrica noastra de sticla folosim urmatorul utilaj:

  • Cuptorul de securizare RC 200 VORTEX PLUS – TAMGLASS (2016) un cuptor ce beneficiaza de o tehnologie noua de incalzire uniforma si controlata a sticlei, respectiv un sistem performant de convectie care se reflecta atat in calitatea sticlei securizate, cat si in productivitatea cuptorului.
  • In luna Mai 2020, la Transparent Design am primit certificarea BSI Kitemark™ BS EN 12150 – sticla securizata termic.
utilaj-securizare-sticla

Testul Heat Soak

Testul Heat Soak se recomanda a fi aplicat panourilor de sticla securizata care urmeaza a fi montate in fatade, balustrade, compartimentari unde, datorita spargerii spontate, exista riscul accidentarii oamenilor sau riscul producerii de pagube materiale. Acest test se efectueaza in fabrica, in cuptoare special destinate acestui procedeu. Prin supunerea panourilor de sticla securizate la testul HEAT SOAK, incluziunile de sulfura de nichel care prezinta predispozitia de a se dilate, se dilata si determina spargerea panoului, evitand posibilitatea spargerii spontane dupa instalare. Pentru acest test se foloseste:

  • Cuptorul Pujol HEAT SOAK TEST (2020) – dimensiuni maxime 6000×3200 – panourile de sticla se incalzesc pana la temperatura de 270 ° C si se mentin 6 – 8 ore la acesta temperatura.
hst

Laminarea sticlei

Laminarea sticlei reprezinta unificarea la cald a doua sau mai multe foi de sticla intre care se introduce o folie elastica – EVA. Printre avantajele laminarii sticlei cu folie se numara claritatea produsului finit, dar si rata buna de durabilitate in timp. Un alt avantaj al laminarii, poate chiar si cel mai important, este siguranta: in cazul spargerii unui panou laminat, acesta va ramane pe pozitie, fara sa cada si sa produca mai multe pagube. Sticla laminata este recomandata in special pentru balustrada, trepte si podeste, copertine sau compartimentari.

sticla-laminata

Pentru procesul de laminare folosim:

  • Cuptorul PUJOL (2015) pentru dimensiuni de 5000x2400mm, ce ofera o capacitate de circa 180 mp pe zi.

Lipirea UV

Lipirea UV ofera posibilitatea de a crea diverse produse din sticla fara a avea nevoie de elemente de prindere. Pentru acest procedeu, la Transparent Design folosim:

  • Lampa speciala cu raze ultraviolete, impreuna cu o substanta transparenta ce confera corpurilor executate rezistenta sporita. Aceasta lampa permite lipirea sticlei de sticla, precum si a sticlei de metal (inox sau aluminiu).
lipire

Daca cauti un partener pentru proiectul tau, trebuie sa stii ca Transparent Design se afla in topul companiilor prelucratoare de sticla plana din Romania si dispune de capacitati multiple si experienta in ceea ce priveste executia unei game variate de produse din sticla. Contacteaza-ne si specialistii nostri te vor ajuta cu sfaturi utile si solutii creative!

Şoseaua Olteniţei 208
Popești-Leordeni 077160
L - V: 8.00 – 17.00
S - D: Inchis